Ser at det er vanskelig å forstå sammenhengen mellom turtall, moment og effekt, selv om formelen i utgangspunktet virker ganske enkel.
Det de fleste ser ut til å blande sammen er effektuttak ved konstant turtall kontra effektuttak av et system som akselererer.
Hvis man har en sykkel med maks effekt ved 10000rpm, så vet vi at den yter mest hvis vi kjører på 10000rpm. Men hva er akselerasjonen hvis vi kjører den konstant på 10000rpm? Ikke stort, så lenge man har manuelt gear og ikke har automat eller annen momentomformer.
Ikke er den spesielt god til å akselerere videre utover i turtall heller, selv om effekten er maks. Likevel hevder de fleste at det er effekten alene som bestemmer hvor fort sykkelen kan akselerere.
Sykkelens akselerasjon er knyttet til motorens evne til å akselerere fra ett turtall til et annet. Å bruke formler som gjelder for konstant turtall på dette er en feilaktig forenkling. Disse formlene beskriver motoren i ett turtall, ikke hvordan den tar seg til neste.
Sykkelens akselerasjon er proporsjonal med veivas vinkelakselerasjon, gearkassa bestemmer faktoren.
Vinkelakselerasjonen er proporsjonal med påført moment, analogt med newtons F=m*a.
Når en sykkel akselererer best i nærheten av rødstreken er det fordi den har maks moment i nærheten av toppen på effektkurven. Når man trimmer en motor mister man ofte moment på lavt turtall. Det er feil å si at momentet er borte, hvis trimmingen er vellykket er det jo mye større enn før på høyt turtall.