"Europas beste fornøyelsespark for bil og motorsykkelfrelste mennesker"
Siden vi skulle være noen dager Hos Heinz og Irmgard var det greit at vi kunne få vasket litt klær. Så vertinnen ordnet det med den største selvfølgelighet. Luksus.
Nå var det bare å finne ut i hvilken rekkefølge ting skulle gjøres. På vanlige ukedager er banen som regel åpen mellom 17 og 19:30. Så på dagtid passer det godt å kjøre til omkringliggende steder, eller bare sløve rundt i Adenau. Eller du kan ta turen til alle de fine utsiktsplassene hvor du kan se banen. Selv om den er stengt for turistkjøring på dagtid betyr ikke det at det ikke skjer noe der. Alle de store bilfabrikkene kjører testing av prototyper der. Her er det ofte mulig å se kommende bilmodeller.


Siden det ikke er alle som vet like mye om området, og banen kan det jo være greit med en liten innføring.
Adenau:

De første historiske nedtegninger om Adenau er nevnt i år 992 under navnet Adenova. I middelalderen ble stedet nevnt som Johannitterstadt fordi St. Johan ordenen hadde hovedsete der. Så det er en gammel by med mye historie.




Nürburgring:

Nürburgring er det som holder hele distriktet i live. Mesteparten av småbyene som ligger i området er helt avhengig av inntekter basert på turisme og arrangementer på "ringen".
Nürburgring består i dag av to deler. GP-banen, hvor Formel 1 og Superbike kjøres, og Nordschleife (Nordsløyfa) som bilfabrikantene bruker til test, og hvor vi kan få lov til å kjøre turistkjøring.
På 1920 tallet ble det i området arrangert billøp på offentlige veier i Eifelområdet. De såkalte Eifelrennen. Dette var jo ganske farlig, så det ble besluttet å bygge en racerbane for å avlaste veinettet, samt å skaffe arbeidsplasser. Det var høy arbeidsledighet i Tyskland på den tiden. Dette ville også bringe turister til området. Byggingen startet i 1925 og banen sto ferdig våren 1927. Da var det bygget 28,265 Km med bane i fjellene. Banen var så stor at den omkranset flere av byene i området.
Den besto av Südschleife på 7,747 Km og Nordsløyfa på 22,810 Km. Det første verdensmesterskapet i sykling ble arrangert der i 1927. Nord og sydsløyfa som én bane ble siste gang brukt i 1929. Da ble Grand Prix løpene flyttet til Nordsløyfa, mens motorsykkel løpene gikk på sydsløyfa. Sydsløyfa er i dag helt borte, men kan fortsatt ses på kart, da banen er gjort om til vanlige veier i området sør for Grand Prix banen.
Må ha vært en enorm opplevelse å se Formel 1 løp på nordsløyfa med de gamle mestere.

I 1976 hadde Niki Lauda sin fatale ulykke rett etter Ex-Muhle. Bilen tok som kjent fyr. Heinz, som vi bor hos jobbet som brannmann på banen, og han var en av de første som kom til stedet etter ulykka.
Etter dette ble det slutt på F1 løp på banen. Den nye Grand Prix banen på 4,5 Km ble påbegynt i 1981 og ble ferdig i 1984. I dag er det mulig med turistkjøring også på GP banen.
Nordschleife er regnet som offentlig vei med bom. Det er en vanskelig bane å mestre. Slik den er i dag er den 20832 meter lang, og det er mange svingkombinasjoner å lære seg. Regn med at du bør kjøre minst en 50-60 runder før du begynner å kunne svingene skikkelig. Du kan kjøre banen i spill. Det er lurt med tanke på å lære seg hvordan svingene er, men regn med at du må starte på nytt når du kommer dit. Det er en høydeforskjell på 300m på banen, og den merker du ikke så godt på ett spill.


Det er lurt å ikke tro du er verdensmester når du kommer dit første gangen. Mange har erfart at det er dyrt. Kjører du av banen så må du betale for berging og du må betale meterpris for autovern som du ødelegger. Er det personskade kommer også politiet til stedet for å etterforske det.


Når du skal ut på turistkjøring må du kjøpe adgangskort for det antall runder du ønsker å kjøre. Deretter er det bare å kaste seg i det sammen med alle de andre som tenker akkurat det samme.
Ved påkjøringen er det vakter som dirigerer trafikken med myndig hånd. Du kødder ikke med disse, for de kan bortvise deg fra banen.


Trafikkdirigering.

Bommen du må kjøre igjennom for å komme ut på banen.

Ute på banen gjelder det å bruke speilene. Det kommer ALLTID noen som kjører mye raskere enn deg, UANSETT. Kommer det noen som tar deg i igjen så legg deg til høyre på banen og bruk BLINKLYS til høyre slik at den som kommer bak ser at du har sett det. Kjør i ditt eget tempo uten å lade for mye. Men kjører du altfor sakte med dårlig planlagte spor så blir det fort farlige situasjoner av det. Tenk nøye igjennom dine handlinger ute på banen. Det er ikke morsomt å få en Porsche i hekken.

Har det skjedd en ulykke så slå ned farten, eller hvis du er først til stedet, få signalisert slik at andre som kjører blir klar over at noe har skjedd. Sjekk for personskade og varsle nødnummeret til Ringen.
Det vil signaliseres med gult flagg fra banens marshaler. Ved gulflagg slå ned hastigheten, signaliser med evt varsellys, og følg anvisning fra vaktene. Ingen må foreta forbikjøringer i ett område som gulflagges. Er det oljesøl så blir banen antakelig stengt for motorsykler grunnet sanering.
KJØR IKKE FOR Å SETTE RASKE RUNDETIDER. Ihvertfall ikke før du har lært deg banen godt. OG!!!! Her som ellers: Kjør med marginene på din side. Du vet ikke hva som lurer rundt neste sving...
Etterhvert som du lærer å kjenne banen så kan du øke hastigheten.
Her er noen bilder fra forskjellige baneavsnitt.

Brodern på vei gjennom T13. Det er en sving som kommer rett etter gamle start/mål strekningen.

Hocheichen. Her er det fine utsiktsmuligheter. Kurven tar deg ut på Quiddelbacher Höhe. Fint parti på banen.

Hocheichen: Mannen med rød skinndress i midten er ringenlegenden Helmuth Dähne. Som på nittitallet satte den siste offisielle rundetid med motorsykkel på nordsløyfa. Han kjørte da 20,832Km på 7,49. [youtube][/youtube]

Broa i Breidscheid. Rett etter bro går du inn i partiet Ex-Muhle. Her er det en bratt bakke kombinert med en ganske krapp høyresving. Her er riktig gir viktig.

Brodern på vei over broa i Breidscheid med gnistene fra knepuckene som en hale bak seg.

Fra Pflanzgarten. Ett fint parti for tilskuere. Du kommer ut av en sving og får en lang slak nedoverbakke, som ender i ett lite hopp, før du går inn i høyresvingen som umiddelbart går over i en krapp venstre ned en bakke som kalles Spranghügel. Planzgarten er en de få plassene på banen hvor det er sandfelle.

Av og til dukker det opp eldre sykler på banen også. Han her har jeg sett flere år der nede, og han kjører den gamle BMWen hardt.


Noen velger også turistkjøringen med passasjer.

Fra Bergwerk. En kraftig dosert sving som følger etter Laudalinks ( Hvor Niki Lauda hadde uhellet sitt)


Bergwerk

Fra Wehrseifen. "Forfattaren sjølv som kjøyrar"

Fra utgangen på Brünnchen.

I Brünnchen er det ofte mye folk.

Det er mange profesjonelle fotografer som står rundt banen. De legger ut bilder på forskjellige nettsider, og du kan gå inn der å søke opp den dagen du beøkte banen. Finner du bilde av deg kan du få kjøpt det.
Riktig oppvarming av dekk er viktig, sørg for å ha kjørt varme i de før du drar ut på banen.

Hvis du ikke vil kjøre kan du jo bare slappe av på parkeringsplassen.





Bakkeklaring?

Ganske grei beskjed


Det er veldig mange fine småveier i rundt selve banen. De byr på gode kjøreopplevelser. Her en video som viser ett lite utsnitt.
[youtube][/youtube]
Vi hadde god tid på dagen og valgte en av dagene å leie mountainbikes fra den lokale sportsbutikken. Området er fullt av merkede sykkelstier, og vi valgte den som fulgte bana. Her er noen bilder fra den turen.

Her sykler vi opp den gamle Steilstrecke. Den er ikke i bruk lenger, men ble brukt for å få ned hastigheten på bilene under løp.

Schwedenkreuz. Ett steinkors som dateres tilbake til 1638. Sies at det er minnesmerke over en ordfører og skatteinnkrever som ble drept av dessertører fra den svenske armeen.


Brünnchen.

Spranghügel.

Vi møtte en god kamerat der nede som bodde på Hotel Burgstube, så vi dro opp dit for å spise en av kveldene.



Grilltallerken på Hotel Burgstube.
En av dagene tok vi en tur til Ahrdalen. Den ligger litt nord for Adenau. Det er en liten romantisk dal, med mange gode vinfabrikanter.



Her ligger også en nedlagt atombunker fra den kalde krigen. Mesteparten av anlegget er demontert, men en liten del av det står igjen som ett minnesmerke. Absolutt verdt ett besøk. http://www.regbu.de

Ellers så må man jo ha mat og drikke, og det er jo mulighet for. Mange går på Blaue Ecke for å kjøpe burger, men det er også mange andre fine steder slik som Asia Bistro. God og rimelig mat.


Blaue Ecke.
Eller hvorfor ikke ta en "liten" øl på Pinochio. Den følger størrelsen på pizzaen som de serverer. Her er "doggybag" noe de gladelig deler ut




Dagene i Adenau tar også slutt og nå setter vi kursen hjemover.

Siste del kommer snart.