Når vi ser på hvordan ryggsøyla er bygd opp og vet hvilke krefter som kan være ute før man finner seg selv krølla rundt en rekkverkstolpe, telefonpåle eller på grillen til en bil, er det klart at en avstiving i form av en ryggskinne kan være det lille som skal til for å beholde helsa.
Har brukt ei skinne à la den som er vist lenger opp i tråden den siste sesongen, og den er etterhvert blitt en vane å ha på. Fikk spørsmål her om dagen om hva jeg gjorde med det Snøbrettet på ryggen
En skinne i jakken vil ikke gi samme avstiving av ryggen siden jakken ikke sitter like stødig og fast på kroppen som en løs skinne med ryggsekkstropper og nyrebelte. Og ved valg av skinne er det viktig at den er lang nok, slik at den dekker hele området fra nakken og ned til halebenet. Den bør også være så bred som mulig. I praksis blir det som å gå med en tom anatomisk formet ryggsekk hele tiden.
Er enig med LordShaft i at hele kroppen er 1. pri å beskytte, men man må tenke på utsatte ledd. Det vil si at støvlene skal være stive og sitte godt rundt anklene og gå LANGT opp på leggen. Håndledd og nakke må også beskyttes/stives av, noe som er vanskelig pga at man har behov for bevegelighet i forbindelse med betjening og kunne se seg rundt i svinger og kryss.
Og så er det viktig å tenke på at man skal beholde kroppsvarmen så lenge som mulig. Og da er ikke bare vindtett kjøredress nødvendig. Man må også tenke på det man har under. Ullundertøy er fremdeles det beste alternativet når det er kaldt. Ull transporterer fuktigheten bort fra kroppen når du blir svett. Bomull som neste lag vil kunne ta i mot denne fuktigheten. Ull kan inneholde inntil 40% av sin egen vekt av vann uten å miste isoleringsevnen. Såkalt superundertøy mister isoleringsevnen med engang det blir fuktig, og det har heller ikke samme evne til å transportere bort svette som ull. Noen synes ull klør. Moderne ullundertøy klør lite, og de fleste vil venne seg til en eventuell kløe rimelig fort etter å ha kommet seg på sykkelen og fått fram smilet etter de to første svingene
Det å holde seg varm på lengre turer er faktisk en viktig faktor både sikkerhetsmessig (kalde ledd, kald kropp og kaldt hode reagerer mye senere enn varme ditto) og trivselsmessig. Utsatte steder som håndledd og hals bør dekkes ekstra med lange mansjetter på hanskene og et ekstra tørkle + høyhalset genser eller finnlandshette. Derfor er en vindtett, tettsittende kjøredress med ekstra beskyttelse for knær, albuer og skuldre så viktig ikke bare for å beskytte ved en eventuell ulykke, men for å holde fører og passasjer varme på hele turen.