Tommas wrote:Bikeridr wrote:Når da vinyl i de
fleste tilfeller har større dynamisk område, så sier det seg selv at lytteopplevelsen blir bedre.
Merk meg hva jeg har uthevet her.
Du kan også sjekke
Dynamic range database
Tommas wrote:
Jeg skal la deg ha tråden i fred heretter
Takk
Tommas wrote:
... men det du presenterer som selvsagte sannheter er jo kun påstander fra vinyl-fans. En CD har et teoretisk større dynamisk område enn vinyl, ...
Påstander og påstander.. vel, vel, du om det. At CD teoretisk har høyere dynamisk område og også teoretisk (og ofte praktisk) større frekvensomfang, er helt riktig, men så kom *PLATEBRANSJEN* inn og føkka til hele greian ved å pålegge Philips og Sony sterke begrensninger i CD-avspillingen, av såkalte "opphavsbeskyttende" årsaker. Faktum var vel heller at de tjente bedre penger på vinyl og kasettutgivelser.
Tommas wrote:
... leverer alltid samme produkt og påvirkes i veldig liten grad av slitasje. Den blir heller ikke dårligere etterhvert som du nærmer deg slutten av plata ( ikke tilfeldig at det er hørbar forskjell på første og siste spor på en lp...).
Yeah riiight..
Vinyl holder beviselig i over 100 år. En CD holder gjerne ikke særlig over 20-30 år grunnet korrosjon i aluminiumsbelegget som sporene er presset eller brent inn i. Derfor mange eldre CD'er er gulnet, og det ikke bare forringer lyden, men bent ut fjerner den. At du "ikke hører forskjell" skyldes anti-jittering og error correction i en (god) CD-avspiller.
Hvis du har en justert platespiller hvor pickupen er innjustert med riktig vinkel 2/3 ut på platen, så fjerner dette siste del av ditt utsagn.
Tommas wrote:
At noen folk foretrekker vinyl skyldes ikke matematisk "et større dynamisk område", tvert i mot så har en vinylavspilling som regel mindre dynamikk enn en godt mastret CD
Sjekk hva jeg uthevet over her, og også lenken jeg la inn over.
Tommas wrote:
og dette faller også markant etterhvert som du faktisk bruker lp'en flere ganger.
Delvis riktig. På en samlebåndsplatespiller kjøpt hos Claser'n så kan det skje. Har du derimot en riktig innjustert pickup med korrekt vekt og platetrykk, så fjernes argumentet "markant" ganske godt.
Tommas wrote:
Derimot så tilfører vinyl/platespiller en god del farging av lyden, som mange liker. Vinyl er rett og slett som et filter i Photoshop
Umm, nei. Riktignok skjæres de fleste spor under ca 40Hz i mono grunnet plassmangel i rillene, men lyden blir ikke mer farget enn om du spiller en blå eller grønn CD. Derimot er det enkelte vinylfarger (japansk rød er kåret som den beste) som slites i mindre grad.
Tommas wrote:
Og når det gjelder fjåttify, så sliter selv garvede musikk/hi-fi journalister med å skille CD, flac og Spotify premium i blindtester. Det viser seg at folk velger seg det ene eller andre som favoritt, basert på meget små forskjeller eller hva de tror er best.
Tviler på de spilte Beethovens 5. eller 1812-overtyren for å sammenlikne. Til hverdagsdisko er dette helt sikkert helt OK, men jeg hører ikke på rap og nymotens generelle samlebåndspop.
Tommas wrote:
Så all ære til deg og nittenåringen, som er i besittelse av et fantastisk sett med ører eller kanskje Spotify hverken var premium eller kjørt gjennom en DAC?
Nei, helt rett. Vi brukte de komponentene som dette vanligvis høres gjennom. Spotify ble hørt på via en Samsung Galaxy S5 telefon og flac ble hørt gjennom en Fiio X3 2nd edition dedikert mediaavspiller. Men vi brukte de samme hodetelefonene, Sennheiser PXC 250 med noise cancelling skrudd av, da den *iallefall* farger lyden
Tommas wrote:
Da kan dere forsette med vinylonaneringen

Nei, vi onanerer ikke frem og tilbake, da blir det jo som 80-tallets så populære "scratching" som DJ'ene da så på som det siste skrik innen pop/disco.
Men, jeg liker nå å lytte på en god klassisk eller satanrock-plate på "turntable'n" min
