Page 1 of 2

Turmat og oppskrifter

Posted: 12 Apr 2016 17:25
by DrGreve
Brune bønner ala skipsfrokost.

På norske skip ble det til frokost hver onsdag servert brune bønner og bacon. Dette er mat som setter seg som en murstein i magen og du går mett i flere timer etter :thumleft

Jeg koker 2 esker med tørrbønner i slengen og de kjøpes på Rema.
Legg de i vann i 12 timer, husk at vannet skal dekke bønner hele tiden og det er mulig du må etterfylle hvis du har brukt en liten kasserolle.
Sil av vannet i et dørslag med lunkent vann fra springen og tilbake i kasserollen. Ha i vann som dekker bønner akkurat. Kok opp og la det småputre helt til bønnene skiller ut masse. Fyll på vann etterhvert slik at det dekker akkurat men ikke etter at bønnene begynner å avgi masse.
Da har du i tomatpurrè som fargestoff, 4 korker edikk (35%) og 4 spiseskjeer honning (sukker kan brukes) slik at du får den sursøte smaken. Finjuster med edikk og honning til du finner din personlige smak og krydre til med salt og pepper til du er fornøyd.
Og nå kommer trikset, stek opp en panne med baconterninger, bruk kvalitetsbacon, og du heller fettet fra stekingen i kasserollen. Det er det som gir den skikkelige sjømannskosten du husker :)
Hiv alt i en ildfast form og dekk over med alumimiumsfolie. Sett steikovnen på 140gr og la det bake til du er fornøyd med konsistensen på bønnene, flere timer :thumleft

Image

Re: Turmat og oppskrifter

Posted: 12 Apr 2016 17:44
by DrGreve
Reindeer Curry.
Før du drar på langtur, kok opp 3 dl vann og bland i 3 buljongterninger og ha i 1 dl soyasaus, 2-3 dl østerssaus og smak til styrken med chilisaus og smak til med salt og pepper og gjerne litt hvitløk. La dette koke i 10-15 minutter før du setter det til avkjøling.
Når det er kaldt nok heller du det på en flaske med tett kork og tar det med på tur. Denne holder i dagesvis.
Når d blir sulten på tur kan du kjøpe en eller 2 poser reinskav (avhengig av hvor mange dere er) eller en ytrefilèt av svin og en eller 2 poser med wok-grønnsaker. Velger du ytrefilèt av svin skjærer du den i tynne skiver.
Kjøttet freses raskt i en skikkelig varm panne og hiver over i en kasserolle.
Gjør det samme med grønnsakene, men dette er strengt tatt ikke nødvendig hvis det skal gå veldig raskt. Da kan du ha grønnsakene rett i kasserollen.
Fyll på ønsket mengde med "essensen" du har med på flaske i kasserollen og la det putre til alt er mørt nok.
Serveres med ris eller potetstappe av posetypen, velg den som er med melk, slik at du slipper å drasse på en pakke melk :thumleft

Re: Turmat og oppskrifter

Posted: 12 Apr 2016 18:24
by DrGreve
Finnbiff på mc-tur

Finnbiff er overraskende lett og raskt å lage på tur, i løpet av 15 minutter har du en eksklusiv middag på enhver rasteplass.
Det kreves dog at man hopper over enkelte ting i prosessen som man gjør heime. Sopp skal egentlig kuttes opp og brunes på relativ høy varme i en panne, men hopper man over bruningen av sopp så går det raskere.
For 4 personer trenger du 1 pose reinskav som inneholder 400-500gr reinskav, er dere flere så kjøp 2 poser.
Dette brunes raskt i en panne med smør eller olje. Jeg bruker å ha med meg flytende melange. Er pannen liten må du gjøre det i flere omganger.
PS, husk å ha flasken med flytende melange over i en brusflaske med tett kork før du drar hjemmefra så slipper du gris i topp-boksen :)
Ha kjøttet i en kasserolle og ha i 250 (4 pers) 500 gr (flere enn 4) fersk sopp som er skivet opp. Gidder du ikke det, så finnes det hermetisert sopp på butikken.
Bland i 1 eller 2 dl vann og 3 eller 6 dl rømme og salt og pepper. Salt og pepper finner du på alle gatekjøkken og veikroer.
Det skal egentlig være bacon, brunost og knuste einebær i denne retten, men man er jo på tur for f... :)
La det putre i 10-15 minutter og server med potetstappe av posetypen, bruk den med melk så slipper du å drasse på en pakke melk :)

Re: Turmat og oppskrifter

Posted: 12 Apr 2016 18:58
by Flanker
Morsom tråd, og et par av disse rettene høres fortreffelige ut! [emoji106]

Re: Turmat og oppskrifter

Posted: 12 Apr 2016 19:12
by Trondgv
Ikke dumt dette her. Selv har jeg gått for loff, bønner, egg og bacon på tur. Og selvsagt en reinsdyrsnabb eller tilsvarende til øla på kvelden :thumleft
Mulig jeg tar det et lite steg videre med matlaging, er gøy når det er til seg selv. :lol:

Re: Turmat og oppskrifter

Posted: 22 Apr 2016 23:29
by Palma
Image
godt eksempel på god turmat på Busastrand. Før dette ble hovedretten servert, karbonader, poteter og grønnsaker. Ypperlig turmat. Etter middag ble det både kaffe konnjakk og wischej... [emoji106] [emoji12]

Sendt herifra!

Re: Turmat og oppskrifter

Posted: 22 Apr 2016 23:52
by ojda
Nei, nei, nei [-X Det blir jo fryktelig mange kalorier da :-k
Uff vi får håpe det går bra 8)

Re: Turmat og oppskrifter

Posted: 23 Apr 2016 00:41
by Palma
Vi må på med noe carbon på sykker'n så går det bra

Sendt herifra!

Re: Turmat og oppskrifter

Posted: 25 Apr 2016 14:53
by tshansen
Ja jeg så dere hadde samling med Busa kvelden før treffet! Busastranda skuffer aldri! Er det jordbær og sånn limesukker sak jeg ser på bordet der?? [emoji7]

Re: Turmat og oppskrifter

Posted: 25 Apr 2016 15:59
by Palma
Stemmer det Lordn. Jordbæra er tidlig på Busastrand, skyldes kanskje hjertevarmen der [emoji106]

Sendt herifra!

Re: Turmat og oppskrifter

Posted: 25 Apr 2016 16:18
by Lasse Liten
Min anbefaling til turmat anbefales på det sterkeste og er intet mindre enn ferskt brød hver frokost (morrabrød teller ikke).
Oppskriften finner du i link under. Har brukt denne oppskriften siden jeg var 16 år gammel og mønstret på Sjøheimevernets ungdomsgruppe på Haakonsvern, og ble straks populær av å kunne befri mine kamerater fra feltrasjoner og hard mage.
Jeg elter deigen oppi posen, og sparer på denne måten all oppvask. Lager porsjonspakninger+ 50% slik at jeg har en liten blings til lunsj også.
Om du ikke har med primus og panne kan du steke det på bålkanten el. lignende.
http://www.tursiden.net/2010/06/pannebrod/
Pålegg er selvfølgelig fritt, men på langtur er det langsom energi som teller, jeg går stort sett for en leverpostei eller Jædersylte, det tar lite plass og har du et sånt plastlokk har du pålegg for noen dager i tett forpakning.

Re: Turmat og oppskrifter

Posted: 24 Jul 2016 12:24
by DrGreve
DrGreve`s tur-suppe :)
Denne serverte jeg som kveldsmat i Skiippagurra på NN-turen.
Denne lages av seg selv når du har fått vannet på kok.
Til 2-4 personer
3-4 buljongterninger
1 pose lapskausblanding (kan kjøpes på enhver kolonialvarebutikk)
Salt og pepper etter ønske.
Vann nok til å dekke over ingrediensene.
Valgfritt, rask-kokt kjøtt eller pølser. Eksempler på rask-kokt kjøtt er reinskav, kylling eller kalkunfilè og ytrefilè av svin. Jeg bruker mest reinskav eller ytrefilè av svin og blander inn pølser når jeg er på tur. Kjøtt og pølser kuttes opp i passende terninger.
Kokes opp til grønnsakene har blitt møre.
Serveres gjerne til brød, loff eller flatbrød sammen med smør.

Re: RE: Re: Turmat og oppskrifter

Posted: 24 Jul 2016 14:03
by quattrokim
Lasse Liten wrote:Min anbefaling til turmat anbefales på det sterkeste og er intet mindre enn ferskt brød hver frokost (morrabrød teller ikke).
Oppskriften finner du i link under. Har brukt denne oppskriften siden jeg var 16 år gammel og mønstret på Sjøheimevernets ungdomsgruppe på Haakonsvern, og ble straks populær av å kunne befri mine kamerater fra feltrasjoner og hard mage.
Jeg elter deigen oppi posen, og sparer på denne måten all oppvask. Lager porsjonspakninger+ 50% slik at jeg har en liten blings til lunsj også.
Om du ikke har med primus og panne kan du steke det på bålkanten el. lignende.
http://www.tursiden.net/2010/06/pannebrod/
Pålegg er selvfølgelig fritt, men på langtur er det langsom energi som teller, jeg går stort sett for en leverpostei eller Jædersylte, det tar lite plass og har du et sånt plastlokk har du pålegg for noen dager i tett forpakning.
Har du sånn ca mengde på 1 porsjon for late folk som ikkje gidder å teste sjølv?

Sent fra min Nexus 6P via Tapatalk

Re: Turmat og oppskrifter

Posted: 24 Jul 2016 14:20
by tshansen
DrGreve wrote:DrGreve`s tur-suppe :)
Denne serverte jeg som kveldsmat i Skiippagurra på NN-turen.
Denne lages av seg selv når du har fått vannet på kok.
Til 2-4 personer
3-4 buljongterninger
1 pose lapskausblanding (kan kjøpes på enhver kolonialvarebutikk)
Salt og pepper etter ønske.
Vann nok til å dekke over ingrediensene.
Valgfritt, rask-kokt kjøtt eller pølser. Eksempler på rask-kokt kjøtt er reinskav, kylling eller kalkunfilè og ytrefilè av svin. Jeg bruker mest reinskav eller ytrefilè av svin og blander inn pølser når jeg er på tur. Kjøtt og pølser kuttes opp i passende terninger.
Kokes opp til grønnsakene har blitt møre.
Serveres gjerne til brød, loff eller flatbrød sammen med smør.
Også kjent som betasuppe på vestlandet. En kulinarisk opplevelse

Re: Turmat og oppskrifter

Posted: 24 Jul 2016 14:45
by tshansen
Å for The record! Jeg tar en doktor i dag [emoji23]

Kan lages rikelig, å fryses ned i porsjon pakker for å ha med på tur

Image