Ja, jeg har jo brygget en stund nå, 2-3-4 år, husker ikke helt. Men det er gøy. Det var nok
@BMWilly som var den første inspirasjonskilden, i tillegg til noen kolleger på jobb(den gang jeg jobbet i NAV)
Men først så ble det noen runder og batcher med ekstraktbrygging.
For de som ikke vet hva det er så er det kort fortalt maltekstrakt som andre har utvunnet av kornet og laget en sirup av. Denne blandes med riktig mengde vann med riktig temperatur og tilsettes gjær. I løpet av gjæringstiden tilsettes og humle.
Sånn, i løpet av ei uke eller to har ølet gjæret ferdig og kan tappes på flasker/bokser/fat. Så er det tid for lagring. Noen øl trenger lang lagringstid, mens andre blir raskere ferdig.
Ekstraktbrygging, (hvis det kan kalles brygging) er veldig enkelt! Du får øl som er absolutt drikkende for en rimeligere penge enn pokal og annet butikkøl. Og man trenger ikke veldig mye utstyr. Et par gjæringsdunker til et par hundrelapper og noen flasker og litt rengjøringsutstyr. Korkemaskin er og smart. Ikke av de helt enkle da
Etter hvert så fikk jeg lyst til utvikle litt mer. Så jeg gikk til innkjøp av noe mer utstyr. Ja det er som andre hobbyer, det finnes nok av til å bruke penga på.

Det ble en 30l Grainfather (GF). Da fikk jeg mulighet til å kjøpe ferdig maltet og knust korn og dette meskes og kokes i GF'n. Nå er det og muligheter til å komponere egne oppskrifter og sjonglere litt med tilsetninger for å lage et "eget" øl.
Her er GF'n med motstrømskjøleren
215035598_235477048418157_7103577407317644799_n.jpg
Men lagring. De som har vært på treffet på skogen husker jo flaskene.... Sukk, flasketapping er noe av det kjedeligste som finnes. Det skal vaskes og rengjøres både før og etter. Renhold er hyperviktig med brygging. Og kjedelig. Så etter hvert ble det investert i Corneliusfat. 19 liter. Trykksettes med CO2 fra sodastreamflasker.
215097509_186808623408373_3433498980129917837_n.jpg
Type øl: Brygger du en ALE så gjærer denne ved 18-20C dvs romtemp. Og det er jo greit. Men jeg fikk lyst til å brygge lagerøl og. Lager gjærer ved 10 grader. Og så kaldt her jeg det ikke (tross dagens strømprisen)
Gjæringsskap (et kjøleskap med styring av temp) var et alternativ, men ting tar plass. Så fant jeg ut at det går an å gjære under trykk. Dvs, dette har jo noen funnet ut før meg da. så utstyret finnes. En konisk plastikktank som man kan regulere trykket i ble innkjøpt, og dermed kunne jeg lage lagerøl. Kjempekult.
212700482_239140457807227_1285092584045140619_n.jpg
Og når jeg driver firma hvor det til tider selges hjemmebrygg (selvsagt under 4%)

så kan jo slik utstyr utgiftsføres.
Koking på gang:
211984409_538029097326021_6390607969153377756_n.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.