Hadde en modell av den, men tror den ble skutt ned av "anti-air luftgevær<" på åttitallet

JøssTommas wrote:I min gode gamle F-16 bok, så mener jeg det stod at YF16 var betegnelsen på prototypen (mener det fantes en YF17 som var en konkurrerende modell), og flyet endret betegnelse til F-16 Fighting Falcon når produksjonen startet.
Hadde en modell av den, men tror den ble skutt ned av "anti-air luftgevær<" på åttitallet
[youtube-iframe]yttbFbMPQeM[/youtube-iframe]intruder wrote:Startlyder
Yaaamahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Suzukiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Kawasaaaaaaaaaaaakiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Hondddaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Hahaharrrlleiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
....med ørepropper
![]()
Y i en modellbetegnelse henviser til prototype/eller utviklingsmodell av en mulig senere produksjonsmodell. At YF-16 ble til F-16 er helt korrekt. Men det var en flytype til som gikk gjennom samme testprogram samtidig med YF-16. Det var YF-17 fra Northrop. F-17 ble aldri noe av siden F-16 ble vinner av hvilket av disse to som skulle bli LWF, LightWeight Fighter for USAF og senere en rekke NATO-land. Men arbeidet med å utvikle YF-17 var ikke helt forgjeves. Som en "Fugl Føniks fra asken" gjenoppstod den i modifisert utgave som F/A-18A/B/C/D 'Hornet' og senere ytterligere forbedret til F/A-18E/F 'Super Hornet' som er US Navy's og US Marines' standard jager/jagerbomber for bruk fra hangarskip. 'Hornet' er også brukt som landbasert jagerfly i bl.a. Ilmavoimat (Finsk Flyvåpen), RAAF o.a.ojda wrote:Siden vi først har fått ett vandrende fly-lexicon som vaker rundt på forumet har jeg ett lite spørsmål![]()
Da F16 for første gang ble presentert på flystevnet på Rygge (mener det var i 75) kom den dekorert i rød/hvit/blå,
med modellbetegnelse YF-16 i store bokstaver på haleroret.
Jeg var med salige "gammel-ojda'n" på det stevnet, å sitter igen med innbrente inntrykk den dag i dag![]()
Faader hvor mange krangler jeg hadde med kompiser på 70'tallet om hva riktig betegnelse på flyet var![]()
Ingen hadde vel hørt om YF-16, men unge ojda visste bedre. Han hadde jo sett det med egne øyne![]()
Men til spørsmålet: Hva stod Y-en for i YF-16?
B-25 med "basshagle" i snuten! Luftwaffe hadde et pansret anti-tank fly i 2.VK som het Henschel Hs 129 som også hadde en 75mm kanon. I motsetning til B-25 var den en PAK (Panzer Abwehr Kanone) anti-tankkanon og ikke en haubits som den i B-25. Disse eksentriske engelskmennene laget og brukte jo et fly bygget stort sett av balsa og finér under 2.VK som het De Havilland Mosquito. Mosquito med sine to Rolls-Royce Merlin V12'ere med 27 liters slagvolum er av mange regnet som det første virkelige multi-rolle flyet. Det ble brukt som ubævepnet bombe-, fotorekognoserings- og "passasjer"fly, og fly brukt til innsamling av værdata og markering av bombemål med kraftige lysbomber. Med 4 0.303 Browning mg'er i snuten og 4 20mm Hispano kanoner under cockpitgulvet ble det brukt som jager, nattjager med radar, jagerbomber og anti-shippingfly. En sjelden utgave av anti-shippingflyet hadde bare to 0.303 Browning mg'er som bruktes til å skyte inn på målet den 6-punds (57mm) feltkanonen som erstattet 20mm'erne. Kanonen hadde en automatisk lademekansme utviklet av Molins, en fabrikk som laget sigarettautomater til vanlig. Alle disse flyene har likevel ikke det flybårne våpenet med størst kaliber. Det har "Gunship"-varianter av C-130 'Hercules'. AC-130E/H/J/U/W har alle en 105mm M102 haubits i venstre døråpning på siden av lasterommet. Disse "Gunship"'ene har også andre våpen med finere kaliber som sitter langs venstre side av flykroppen og skyter rett ut til siden. Listen består av disse kalibrene i ulike sammensetninger; 2 x 20mm M61 Vulcan 6-løpet kanon (Samme våpen som er brukt på bl.a. F-16), 1x 25mm GAU-12/U 5-løpet kanon, 1 x 30mm ATK GAU-23/A Autocannon og 1 x 40mm L/60 Bofors kanon. De 5- og 6-løpede våpnene er av gatling-typen der løpene med sluttstykker er festet til en roterende "tønne" som er hydraulisk drevet. Det er bare ett løp som avfyres om gangen mens de andre er i forskjellige stadier av omlading. Mindre slitasje på hvert løp og likevel kan de skyte 2.100 eller om nødvendig 4.200 skudd per minutt siden de roterer så fort. AC-130 har noen tøffe kallenavn; AC-130A 'Surprise Package' ! (Overraskningspakke!), AC-130E 'Pave Spectre', AC-130H 'Spectre', AC-130U 'Spooky II' eller simpelthen bare 'U-boat' (Ubåt) og AC-130J 'Ghostrider'. Alle sammen brukes til å "holde nede" fiendtlige bakkestyrker eller angripe kjøretøykolonner med sine "flygende arsenal" av våpen. Alle disse detaljene måtte jeg selvsagt google, men de grunnleggende tingene er fra hukommelsen når det er snakk om AC-130'er. Detaljene om flyene fra 2.VK er tatt fra hukommelsen etter mange års lesning av bøker som handler om fly fra den tiden.mekkern wrote:Var nok ikke produksjonsmodell nei.
http://www.f-16.net/f-16_versions_article25.html
Men Mitchell B25 som bakkemåls plattform med 75mm og masse 12,7 er også tøffe.
He-he! Grumman F-14A/B/C 'Tomcat' og den siste utgaven F-14D 'Super Tomcat' er vel godt kjent etter at filmen "Top Gun" ble laget?ojda wrote:Det tøffeste jeg visste om på vinger på den tiden var F14 Tomcat![]()
Dog overfladisk kunnskap![]()
Hvis jeg skal trekke fram et eksempel på misforstått fartøyværn behøver jeg ikke dra lenger enn til Gjøvik. Der har Oplandske Dampskibsselskaps D/S Skibladner "Mjøsas Hvite Svane" sin hjemmehavn. Om man noen gang har sett dette ærverdige klenodium rett for- eller bakfra under fart kan en vel kanskje være enig i at "Mjøsas Halte Høne" er mer dekkende. Fuglebetegnelsen henspiller på rasen "Hvit Italiener"....pollti wrote:Qte
....har skjønt en ting som møkkamenna bak "flymuseet" i Bodø ikke vil skjønne; Kan'ke ha noe sånt oppe i Gokk der det er få som kan oppleve Starfighteren.
Uqte
Finnes da mye dummere ting en møkkamenn i Gokk vet du vel Desmo. Det aller dummeste er D/S Kysten 1 i Tønsberg ! Nå har de dyttet så mye penger i den møkka der at de kunne sikkert bygget en ny båt ? Den er relativt nydokket men før de har den driftsklar så blir den sikkert tauet halve Nord Europa rundt for å dokke igjenOg da finner de sikkert mere stålmark skader også maser de rundt for å skaffe penger igjen
Men det er visst ånkli flått for å gjenskape kyst kulturen i Vestfold med et vrak som ikke har tilknytning til denne delen av landet og ikke har noe likhet med rutetrafikk i landsdelen slik det engang var. Den båten hørte hjemme nordafor et sted så de kan jo sende vraket dit eller enda bedre levere den til hogging og spiker produksjon. Det nest dummeste er bygging av vikingeskip også i Tønsberg. Enkelte ting har jeg ingen problemer med å ikke støtte !
Sermandetja! Kulturell føde for Pollti med HG på slep...… Heinkelen er da ikke så liten? Tror du går litt i ball med hvilke navn som du knytter til hvilket fly du så. Gidder ikke å legge ut bilder med navn på museumsflyene nuh! Delegasjonen var en tur på nabohuset til Grunnlåven? Da var dere ikke på Eidsvold, men på Dal. "Det var ikke på Eidsvold de høye herrer møttes, det var påDal! Eidsvold er bare en liten stasjonsby, det! Nei, det var på Dal!" Aner ikke hvor han kameraten min som jeg har kjent siden tidlig 70-tall har den regla fra, men det er nå det samma. Den ble sitert av og til når han hadde "En påsa mæ øl" med seg i sin grønne Rekord C med "Torpaluke" (sånn ettermontert soltak i glass som man vippet opp i bak-kant for å lufte) fra slutten av september 1981. Han endte alltid i høyre-setet på fredag eller lørdag kveld og meg som innleid pilot. Trur kar'n lette aktivt etter meg når han hadde lyst på noen murere. Fant han meg i tide på ettermiddagen så tok han fram en plastpose som det klirret av, og spurte, "Du har vel bildilla i kveld?" Vel, med fersk klasse B i lommeboka og avhengig av å låne bil av enten O! Store! eller Min Gamle Mor så var jeg ikke videre sær og vanskelig å be. Ble adskillige mil som innleid pilot i den Rekord C'en en stund utover 80-tallet.pollti wrote:Tok en tur til Gardermoen og så på flyene der. Noe som var litt artig var å se He111 ved siden av Spitfire og Junkeren. He 111 er jo et veldig lite fly i sammenligning med de to syntes jeg. Fin utstilling de har der. Etter flyglaninga gikk turen til Eidsvold for å se det nyoppussede huset. Det var jo blitt veldig fint det med ny tidsriktig tapet og greier. De guidede turen var jo riktig så bra den.
Fra Eidsvold så la jeg kurs til Oldemors Karjol fordi HG er livsfarlig når hun får lavt blodsukker så det tryggeste for meg er at hu får stappet noe inn brødlukaFin tur, selv i Skropelen som gikk nesten hele turen på cruise control som jo må være tegn på at en blir gammel ? Betenkelig